menu

Îngrijirea ochilor în timpul iernii

publicat

In lunile de iarna ne gandim cum sa ne imbracam pentru a ne fi cat mai cald si incercam sa ne protejam cat mai mult tenul de factorii externi. Insa aerul rece, soarele puternic si vantul taios nu afecteaza doar pielea, ci si ochii. La nivelul lor poate aparea senzatia de mancarime, de uscare, ochii se irita si se pot inflama. Pe timp de iarna umiditatea scazuta si caldura din interior sunt factorii ce conduc la uscarea ochilor, dar si la aparitia alergiilor.

  • Poarta ochelari de soare cu protectie UV!

Pe timp de iarna este neaparat nevoie sa porti ochelari de soare cu protectie UV. Soarele poate afecta ochii chiar si atunci cand este frig afara. Zapada dubleaza efectul ultravioletelor, iar razele soarelui fac ca albul zapezii sa se reflecte puternic. Expunerea la aceasta lumina dauneaza ochilor. In plus, ochelarii de soare protejeaza impotriva vantului. Stiati ca intr-o zi insorita de iarna daca nu veti purta ochelari de soare, v-ati puteti pricopsi cu „orbirea zapezilor”? Aceasta este o inflamatie a corneei, cornee ce poate deveni extrem de iritata, conducand la aparitia durerii, sensibilitatii la lumina etc.

  • Atentie la aerul uscat!

Iarna ne place foarte mult sa ne „ghemuim” in apropierea surselor de caldura, si vorbim aici inclusiv despre sistemele de incalzire din automobile. Insa aerul cald si uscat poate afecta ochii si pielea. Tocmai de aceea trebuie sa cureti mereu sistemele de incalzire pentru a putea reduce riscul de alergeni. Foloseste filtre speciale si umidificatoare pentru a mentine umezeala in incapere. Si nu uita sa bei lichide, doar asa iti vei mentine nu doar pielea hidratata, ci si ochii.

  • Demachiere si hidratare

Pielea din jurul ochilor este foarte sensibila si are nevoie de foarte multa grija. Inainte de a merge la culcare nu uita sa te demachiezi. Utilizeaza produse care sa nu contina alcool pentru ca vor usca pielea si mai rau. Clateste-te intotdeauna cu apa calduta. In fiecare dimineata si seara aplica o crema special destinata ingrijirii pielii din jurul ochilor pentru a preveni imbatranirea prematura.

  • Picaturi oftalmice lubrifiante

Picaturile care promit ca va scapa de roseata se pare ca usuca si mai mult ochii. Cauta, in schimb, picaturi oftalmice lubrifiante ce calmeaza ochii. Daca observi ca incepi sa folosesti picaturile respective de mai multe ori pe zi, daca ai tot timpul senzatia de mancarime, daca ochii sunt rosii si iritati trebuie sa mergi neaparat la un control oftalmologic. Sezonul rece este sezonul in care apar cel mai des conjunctivitele, de aceea nu trebuie sa lasi netratate afectiunile ochilor pentru ca ele se pot agrava.

 

  • Dieta pentru ochi sanatosi

Protejarea ochilor incepe cu alimentele din farfurie. Nutrientii cum ar fi Omega-3, acizii grasi, luteina, zincul vitaminele C si E ajuta la prevenirea problemelor de vedere legate de varsta, cum ar fi degenerescenta maculara sau cataracta. Pentru ochi sanatosi consuma somon, ton, oua, fasole, nuci, citrice. Un regim echilibrat ajuta si la mentinerea unei greutati normale, obezitatea fiind legata de diabetul tip II – principala cauza de orbire la adulti.