menu

Ce pot "povesti" sprâncenele Dvs. ?

publicat

Când suntem surprinși, îndoieli, speriați, jenați, dezgustați, anxioși, tristi sau fericiți, sprâncenele noastre reflectă cu exactitate ceea ce gândim în acest moment. Împreună cu ochii noștri, ele sunt cele mai vizibile trăsături faciale ale noastre și ne ajută să citim întreaga gamă de emoții de pe fețele altor persoane. Sprâncenele ne accentuează expresiile faciale, ne influențează atractivitatea feței și ne protejează ochii de obiecte străine precum transpirația. Sexul, vârsta și starea noastră de sănătate pot fi determinate pur și simplu uitându-ne la sprâncene. De exemplu, dacă glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni care afectează metabolismul (hipotiroidism), capetele sprâncenelor devin mai subțiri. Malnutriția, deficiențele de vitamine, stresul, eczemele, căderea părului (Alopecia areata) și efectele secundare ale chimioterapiei pot duce la pierderea sprâncenelor.

De ce avem nevoie de sprâncene?

Sprâncenele au două funcții cheie: transmit modul în care ne simțim și adaugă expresivitate și caracter fețelor noastre. De asemenea, pot proteja ochii de obiecte străine care pot afecta vederea, inclusiv lumina soarelui, umezeala, transpirația, murdăria și praful. Dacă nu ar exista sprâncene, transpirația sărată care ieșea din frunte ar fi pătruns în ochi și ar fi provocat o senzație de arsură neplăcută. Sprâncenele îți pot proteja și ochii de ploaie.


Sprâncenele arată cum ne simțim

În timpul unei conversații, de obicei privim oamenii în ochi și nu acordăm prea multă atenție sprâncenelor lor. În doar câteva secunde, observăm multe mișcări mici în ochii persoanei cu care comunicăm (așa-numitele micro-expresii), iar sprâncenele joacă un rol important în evaluarea acestor expresii. Să presupunem că o altă persoană exprimă dispreț sau critică pe cineva - acest lucru va fi vizibil pe sprâncene, indiferent dacă încearcă să-l ascundă: sprâncenele se vor deplasa unul către celălalt și vor forma un mic rid deasupra nasului („ridurile sprâncenelor”). Dacă persoana te ascultă cu atenție, sprâncenele ei se mișcă ușor unul față de celălalt. Dacă sprâncenele nu se mișcă deloc, atunci persoana se plictisește și nu te ascultă. Când apar emoții negative (de exemplu, frică, tristețe, furie), sprâncenele se strâng și scad în dimensiune. Când experimentăm emoții pozitive (cum ar fi bucuria sau uimirea), sprâncenele noastre se mișcă mai puțin și se relaxează mai mult.

 

Diferențele dintre sprâncene la bărbați și femei

Sprâncenele la bărbați și femei se comportă la fel, dar arată diferit: sprâncenele femeilor sunt mai înalte, mai aproape una de alta și mai arcuite. Creșterea și aspectul sprâncenelor sunt influențate de patru factori: hormoni, vârstă, gene și sex. Hormonul masculin testosteron face sprâncenele mai groase, iar hormonul feminin estrogen face sprâncenele mai subțiri și mai arcuite. Dacă tatăl are sprâncenele stufoase, sunt șanse ca fiul să aibă același lucru. Cu toate acestea, surorile și frații au rareori aceleași sprâncene, în ciuda faptului că au gene identice. Acest lucru se datorează diferențelor externe puternice dintre sprâncene la bărbați și femei.


Folosirea sprâncenelor ca tehnică de recunoaștere

Sprâncenele joacă un rol important nu numai atunci când comunică cu alte persoane, ci și atunci când recunoaște fețele. Un studiu a constatat că ar fi mai dificil să recunoaștem vedetele în fotografii dacă le-ai picta sprâncenele cu marker negru. Acest lucru se datorează faptului că sprâncenele dau un anumit caracter fețelor. Actorii își pot spori chiar expresivitatea lucrând la mișcările sprâncenelor și folosindu-le într-o măsură mai mare. Femeile (și tot mai mulți bărbați) sunt, de asemenea, atenți la aspectul sprâncenelor și le smulg pentru a le da forma dorită. În același scop, unii oameni chiar își rad sprâncenele și vopsesc altele noi.

Ce formă de sprânceană este potrivită pentru mine?

Pentru a obține efectul cel mai armonios, sprâncenele tale ar trebui să se potrivească cu forma feței tale. Mai jos este o regulă generală pentru a găsi forma corectă a sprâncenelor. Ca regulă generală, cu cât fața este mai subțire, cu atât sprâncenele ar trebui să fie mai subțiri. Dar:

  • Sprâncenele înclinate și curbate sunt mai potrivite pentru o față rotundă, deoarece o fac mai expresivă.
  • Sprâncenele rotunjite, adică plate și nu prea arcuite, sunt mai potrivite pentru o față pătrată. Acest lucru vă permite să faceți trăsăturile feței mai armonioase.
  • Sprâncenele cu arcuri rotunjite sunt ideale pentru persoanele cu o formă în formă de inimă, deoarece acestea le fac mai armonioase.
  • Sprâncenele plate, ușor curbate se potrivesc formei ovale a feței. Împart fața în părți și o fac mai armonioasă.
  • Pe măsură ce îmbătrânești, țesutul conjunctiv de pe frunte se slăbește, determinând sprâncenele să cadă în jos. În acest caz, unii oameni folosesc Botox pentru a încerca să își repoziționeze sprâncenele și să arate mai tineri.