menu

Ochii zâmbitori - adevăr sau mit?

publicat

Râsul ne face bine - un râs copios pune la lucru până la 100 de mușchi din corpul și fața noastră. Contactul vizual și ochii zâmbitori facilitează în mod semnificativ comunicarea cu persoanele din jur. Dar cum ne putem asigura că ochii noștri sunt în forma lor maximă? Cum pot lentilele pentru ochelari să vă ajute ochii atunci când zâmbiți?
O privire este una din cele mai importante mijloace de comunicare de care dispunem. Ochii noștri ne reflectă sentimentele față de persoana cu care vorbim, mai ales cele de simpatie și antipatie. Acest lucru are loc extrem de rapid și, într-o mare măsură, implică percepția subconștientă. Contactul vizual reprezintă puntea din conversațiile noastre care ne permite să transmitem informațiile mai ușor.

În numeroase situații de zi cu zi, cum ar fi la locul de muncă sau atunci când cunoaștem oameni noi, este foarte important să fim plăcuți în mod spontan. Dorim să creăm o atmosferă plăcută în conversaţia noastră. Ochii joacă un rol important aici. Dacă reușim să-i facem să zâmbească într-un mod relaxat, atunci acest lucru ne va permite să depășim momentele de stânjeneală. Însă acest lucru nu este deloc ușor de făcut, mai ales în situații stresante. Cu toate acestea, este posibil să vă capacitați singuri: lăsați la o parte grijire și preocupările, chiar și pentru scurt timp, și concentrați-vă să vă faceți ochii să zâmbească. Formatorii pe probleme de dezvoltare a abilităților de comunicare chiar sfătuiesc oamenii să exerseze în fața unei oglinzi.


Ochi care zâmbesc cu adevărat


Este fiecare zâmbet cu adevărat sincer? Cercetătorul american Paul Ekman a studiat modul în care zâmbesc oamenii. El a observat care mușchi faciali sunt activi în fiecare tip de zâmbet și a definit, prin urmare, 19 tipuri diferite de zâmbete. Cu toate acestea, numai una din cele 19 expresii faciale ale râsului este cu adevărat autentică și nu este produsă doar din politețe, jenă sau chiar anxietate. De fapt, mușchiul orbicular al gurii (orbicularis oris), este adevărata vedetă din spatele acestui râs veritabil. Mușchiul orbicular al gurii ne face să strângem din ochi și face vizibile liniile de râs din colțurile ochilor. Ekman i-a dat acestui zâmbet un nume foarte special în cercetarea sa: zâmbetul Duchenne – după medicul neurolog Guillaume Duchenne care a fost primul să investigheze acest mușchi în anul 1862. Ce-ar fi să-l căutați din când în când?


Ce înseamnă aceasta pentru purtătorii de ochelari?


Celelalte persoane ne pot citi în mod instinctiv pe față adevăratele sentimente. Un zâmbet plăcut este transmis nu numai de poziția colţurilor gurii noastre, dar și de ochii noștri, într-un mod destul de decisiv. În același timp, persoana cu care vorbim își poate da seama judecând după ochii noștri dacă zâmbetul este sincer și dacă ne simțim fericiți.

Pentru purtătorii de ochelari, aceasta este o provocare deosebită deoarece vechii noștri prieteni, ochelarii, stau în calea contactului vizual.


Iată cele mai importante 3 sfaturi pentru purtătorii de ochelari, pentru a obține ochi zâmbitori:


1. Ochelarii cu tratament antireflex pentru o vedere clară

Lentilele noastre joacă un rol decisiv pentru zâmbetul nostru - și nu din motivul pe care l-ați putea presupune, și anume aspectul ramelor. Persoana cu care vorbim trebuie să ne poată vedea ochii cât de clar posibil. De exemplu, lentilele nu trebuie să aibă un neplăcut efect oglindă. Sfatul nostru: Un tratament antireflex de înaltă performanță este foarte important pentru a ne putea arăta ochii cât de natural posibil persoanei cu care vorbim.

2. Lentile subțiri și ușoare pentru un aspect minunat

Lentilele cu putere mare a prescripției pot modifica semnificativ aspectul ochilor noștri. Cu cât este mai mare gradul de severitate al deficienței de vedere, cu atât mai groase și mai grele sunt lentilele în mod normal necesare. Persoanele cu hipermetropie și care folosesc lentile cu plus au ochelari care sunt mai groși și curbați în exterior. Aceștia le fac ochii să pară mai mari. Persoanele cu miopie, pe de altă parte, folosesc lentile cu minus, iar ochii lor par mai mici. Ambele aceste efecte pot constitui un dezavantaj pentru purtătorul de ochelari. Ca urmare, zâmbetul lor ar putea să nu pară atât de sincer. Sfatul nostru: Materialele speciale, din plastic cu indice mare de refracție și modelele de lentile optimizate pot face ca lentilele ochelarilor să fie confortabil de ușoare și subțiri. Astfel veți evita efectele nedorite iar dimensiunea ochilor dumneavoastră va părea mai naturală pentru cel care vă privește.

3. Ochelarii de soare ucid comunicarea:

Ei sunt un accesoriu grozav, la modă și un mijloc plăcut și eficient de a evita să fim orbiți de lumina puternică a soarelui: Toată lumea știe că ochelarii de soare sunt un mijloc important prin care ne putem proteja de razele puternice ale soarelui. Totuși, aceștia strică plăcerea comunicării într-o conversaţie importantă, de exemplu. Persoana cu care vorbim nu mai poate detecta semnalele decisive receptate în urma contactului vizual și expresiei din ochii noștri. Este posibil ca interlocutorul nostru să găsească acest lucru destul de neplăcut. Sfatul nostru: pentru acea importantă conversaţie, retrageți-vă la umbră și ridicați-vă elegant ochelarii de soare pe frunte sau puneți-i în tocul lor.

 

Râsul este una dintre cele mai naturale reacții ale organismului nostru. Nu doar în situații amuzante și caraghioase, dar și pentru a exprima o stare de ușurare după depășirea unor probleme sau ca un mecanism foarte eficient de autoapărare în caz de conflict. Râsul pur și simplu ne face bine!